אלון ליאל: כתבה וראיון של סוכנות הידיעות הטורקית, אנאדולו
- Media Team
- לפני יום 1
- זמן קריאה 3 דקות
דיפלומט ישראלי בכיר לשעבר טען כי המלחמה בעזה יצרה קרע עמוק בחברה הישראלית, כאשר הלחץ על הממשלה בתל אביב גובר הן מהציבור והן מהצבא להביא את החטופים המוחזקים על ידי חמאס הביתה, גם במחיר של הפסקת הפעולות הצבאיות.
התמיכה גוברת בעצומה שהושקה על ידי כ-1,000 אנשי מילואים לשעבר וכיום מחיל האוויר הישראלי, הקוראת להשבת כל השבויים המוחזקים ברצועת עזה, גם אם הדבר ידרוש סיום המלחמה נגד חמאס.
העצומות זכו עד כה ליותר מ-122,000 חתימות, עם תמיכה מכלל החברה הישראלית, כולל אנשי חיל הים, יחידות שריון, מודיעין צבאי, רופאים צבאיים, אנשי מודיעין, אקדמאים, בכירים לשעבר במשרד החוץ, מורים, הורים ואחרים.
אלון ליאל, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר וממונה על היחסים באנקרה, הוא בין 110 שגרירים בדימוס שחתמו על מכתב הקורא להפסקת התקפות ישראל על עזה כדי להבטיח את השבת החטופים המוחזקים על ידי חמאס.
בראיון לסוכנות אנאדולו, אמר ליאל כי על מנהיגי ישראל לתת עדיפות לחייהם של 59 החטופים שנותרו.
התקפות בעזה חייבות להיפסק "מיד", הדגיש ליאל. "קודם כל, אנחנו צריכים את 59 החטופים בחזרה, גם אם נצטרך לסיים את המלחמה."
ליאל אמר כי נושא 59 החטופים הישראלים המוחזקים על ידי חמאס גרם לקרע עמוק בחברה הישראלית, ואמר: "זה הורס את ישראל."
"זה הורס את החברה הישראלית. והחברה הישראלית מאוד מחולקת בנושא הזה. חלק חושבים שהדבר החשוב ביותר הוא להחזיר אותם. אחרים אומרים שהדבר החשוב ביותר הוא להשמיד את חמאס," הוסיף, "החברה הישראלית קרועה."
הלחץ על הצבא הישראלי גובר
למרות שהעצומות שנחתמו על ידי ישראלים מוסיפות לחץ על הממשלה, ליאל אמר שהאתגר העיקרי כעת מגיע מתוך הצבא.
"פחות ופחות אנשים רוצים ללכת להילחם במילואים. אתה יודע, בשירות חובה, אתה חייב ללכת. אבל במילואים, במיוחד אחרי שהיית שנה בעזה, אתה יכול לומר, 'אני צריך לטפל במשפחתי.' אז, הלחץ מגיע מהצבא. הצבא אומר, 'אין לנו מספיק חיילים'."
הוא הזהיר שאם מספר החיילים המסרבים לשרת ימשיך לעלות, זה עלול לגרום לבעיות משמעותיות. לפי דבריו של אלון ליאל, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, במצב הנוכחי אין מדובר בבעיה חמורה, אך אם המגמה תימשך ויותר אנשים יפסיקו להתגייס, הדבר עלול להפוך לבעיה משמעותית עבור ראש הממשלה נתניהו.
ליאל ציין כי נתניהו אינו נהנה מתמיכת החרדים, ולכן הוא נשען על הציבור החילוני, שאינו תומך במלחמה. העייפות בציבור החילוני עלולה להשפיע על הצבא, והצבא עשוי להפעיל לחץ על נתניהו.
השלכות ארוכות טווח
ליאל טען כי רבים מהישראלים עדיין מתמודדים עם הטראומה של מתקפת 7 באוקטובר 2023, ומתמקדים בעיקר בכאבם האישי, תוך התעלמות מההרס המתרחש בעזה.
הוא הדגיש כי התקפות ישראל בעזה, לבנון, סוריה ותימן מאז 7 באוקטובר 2023, ישפיעו לרעה על עתיד הקהילה היהודית בישראל ובעולם.
ליאל הוסיף כי בעוד חמאס ספג מכה קשה, הקבוצה עדיין מחזיקה ב-59 מתוך 251 החטופים שנחטפו ב-7 באוקטובר 2023, וכי לפחות 40 מהחטופים נהרגו בעזה, חלקם על ידי שוביהם וחלקם כתוצאה מהתקפות ישראליות.
הוא הזהיר כי ישראל תצטרך להתמודד עם השלכות המלחמה לדורות, וכי העולם אינו רואה את המצב כפי שישראל מציגה אותו, מה שעלול להוביל לבעיות משפטיות, תדמיתיות ופוליטיות בעתיד.
"אין קשר לביטחון ישראל"
ליאל דחה את טענת הממשלה הישראלית כי המלחמה בעזה חיונית לביטחון הלאומי. לדבריו, המלחמה בשלב זה אינה קשורה לביטחון ישראל ואף גורמת נזק.
הוא ציין כי נתניהו ימשיך להוביל קואליציה ימנית-דתית כל עוד הוא בשלטון, וכי ראש הממשלה מרגיש בטוח פוליטית.
ליאל הדגיש כי בצלאל סמוטריץ', ראש מפלגת הציונות הדתית, ואיתמר בן-גביר, ראש מפלגת עוצמה יהודית, מתנגדים להפסקת ההתקפות בעזה. בן-גביר אף התפטר מהממשלה במחאה כאשר הפסקת אש נכנסה לתוקף ב-19 בינואר, אך חזר לממשלה כאשר ההתקפות התחדשו.
ליאל סיכם כי נתניהו משותק, משום שאם יפסיק את המלחמה, ייתכן שייאלץ לפרק את הקואליציה ולהכריז על בחירות, סיכון שהוא אינו מוכן לקחת.
מאז אוקטובר 2023, נהרגו יותר מ-51,000 פלסטינים בעזה במתקפה הישראלית, רובם נשים וילדים. בית הדין הפלילי הבינלאומי הוציא צווי מעצר בנובמבר האחרון נגד נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בעזה. ישראל גם מתמודדת עם תיק בגין רצח עם בבית הדין הבינלאומי לצדק בגין המלחמה ברצועה.