"הדור הצעיר של הפלסטינים לא מכיר יהודים, רק חיילים", הוא אומר. "לא יודעים שיש אנשים טובים שם. כך גם אצל יהודים. לא ראו פלסטינים, רק את אלה שזרקו אבנים וביצעו פיגועים".
אליאס באבון, מבית לחם, בטוח בתוכנית השלום שגיבש. נתניהו ואבו מאזן רק צריכים לחתום.
אל העיסוק בסכסוך הגיע אליאס באבון בכלל מתחום החינוך, שעסק בו במשך 40 שנה.
איך הגעת לכתיבת תוכנית לשלום?
"בהתחלה פעלתי למען שלום בין הפלסטינים לבין עצמם. ביקרתי בעזה מספר פעמים מאז 2006. ייסדתי מפלגה עצמאית בגדה, בעזה ובגולה. המטה שלנו היה בעזה. רצינו להיות בית לימין ולשמאל גם יחד. בעזה אנשי הפת"ח פחדו לפגוש את חמאס. אני התעקשתי, והם באו איתי. נפגשתי עם הנייה ועם אנשים מרמאללה. כששאלתי לגבי האלימות בשטח, הם היתממו ואמרו, 'אנחנו לא יודעים מי עושה צרות'. הבנתי, באיחור, שהם רבים על כסף וכוח, ושאין סיבה אמיתית למריבה".
התוכנית: פדרציה ישראלית–פלסטינית, קונפדרציה במזרח התיכון
עיקר תוכניתו של באבון הוא לייסד פדרציה שתכלול את ישראל, הגדה המערבית ורצועת עזה, ולה שלוש ערי בירה פוליטיות: תל אביב, עזה ובית לחם, ועיר בירה דתית אחת – ירושלים. התוכנית מבוססת על ההבחנה בין 'ארץ הקודש' (The Holy Land), שהפדרציה המתוכננת יושבת בגבולותיה, לבין הארץ המובטחת הכוללת את המרחב בין הים התיכון לנהר הפרת – סוריה, לבנון, ירדן ועירק. במרחב הארץ המובטחת תיוסד על פי התכנון קונפדרציה של מדינות שוחרות שלום, שתפקידה יהיה פיתוח כלל אזורי.
עיקרי התוכנית:
התוכנית כוללת שלב ראשון בן עשר שנים שיוקדש לשיקום נפגעי הסכסוך הישראלים והפלסטינים ולפיתוח אזורי. "מ-2005 התחלתי לחשוב על כך. למדתי בעצמי את הנושא. פיתחתי מספר תוכניות, חלקתי את הטיוטות עם אחרים ותיקנתי אותן על פי הערות. יש לי חזון ברור עכשיו".
"יש 120 חברי כנסת. עליהם להתחלק בין ישראל, עזה והגדה המערבית. 60 נציגים לישראל, 30 לעזה ו-30 לגדה המערבית, ללא קשר לאוכלוסייה. ההחלטות החשובות תתקבלנה ברוב של שני שלישים. יהיה עליהם לשכנע אלה את אלה".
קטעים מתחקיר של יניב שלום, באתר העיתון דבר,